Drottningens äppelkaka – recept på Drottningens äppelkaka – ett smarrigt recept på äppelkaka.
Ingredienser
(10-12 bitar)
Pajdeg
2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron
Pajfyllning
150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika äpplen + lite pressad
Citronsaft att droppa över
Granny Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)
Vaniljsås
2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt
Gör så här
- Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull.
- Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra.
- Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången.
- Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt.
- Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat.
- Låt den svalna.
- Vispa resten av grädden löst och rör ner den.
- Servera till kakan.
- Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet.
Pajfyllningen
- Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig.
- Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den.
- Riv av det gula på citronerna och rör ner det.
- Rör till en jämn smet.
- Rör ner äggen.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter.
- Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
- Bred ut smeten i pajskalet.
- Kärna ur och klyfta äpplena och tryck fast klyftorna som ett skovelhjul i smeten.
- Droppa lite pressad citron över äppelbitarna.
- Strö inte över socker, för det bränner.
- Tryck ner pajdegen längs med kanterna.
- Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter.
Serveringstips
Servera med vaniljsås.
Originally posted 2015-08-02 03:10:57. Republished by Blog Post Promoter