En riktig amerikansk äppelpaj

En riktig amerikansk äppelpaj på amerikanarnas vis, dvs en amerikansk äppelpaj med lock över äppelpajen.

Ingredienser, pajdeg

(8 portioner)

5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
1 ägg

Ingredienser, pajfyllning

6-8 äpplen*
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander

* Använd höstäpplen såsom Gravensteiner, Cox Orange eller Ingrid Marie som har en frisk och syrlig smak

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör så här, pajdeg

Mixa ihop smöret och vetemjölet till en grynig massa i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen till en fin pajdeg.
Låt pajdegen vila i kylskåp i minst 30 min.

Gör så här, pajfyllning

Du kan göra pajfyllningen under tiden som pajdegen vilar i kylskåpet.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
Blanda ihop socker, vaniljsocker, det rivna citronskalet och kryddorna. Blanda alltihop med äpplena.

Gör så här, paj

Ta fram pajdegen och dela den i två bitar, en större till själva pajen och en något mindre till pajlocket.

Den större degbiten ska användas till pajbotten. Kavla ut den större biten av pajdegen till så att den passar din pajform (minst 26 cm i diameter).
Klä pajformen med den kavlade pajdegen.
Ta en gaffel och nagga botten lite snyggt.
Lägg i äppelskivorna i pajformen.

Gör så här,  pajlock

Den mindre degbiten ska användas till själva pajlocket. Kavla ut den mindre biten av pajdegen till ett lock så att den täcker äppelpajen.
Lägg locket på äppelpajen och nyp ihop med fingrarna.
Gör några lufthål i pajlocket.
Vispa upp ägget i en liten skål
Pensla pajlocket ordentligt med det uppvispade ägget
Strö lite  socker på pajlocket.

Gräddning

Grädda äppelpajen mitt i ugnen i ca 30 min tills den har fått fin gyllenbrun färg.

Servering

Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

Originally posted 2015-10-13 12:52:00. Republished by Blog Post Promoter

5 thoughts on “En riktig amerikansk äppelpaj”

  1. Mmm. GOd. Magmums. NAm nam väldig mums. Kall. Glömde ugna. föll ihop. Blev mer äppelhög med brända degbitar. Mikrade degen en timme på 800 wolt. Sedan lade jag ner i spruta. Injicerade rakt in i hjärtat. Jag börja domna. hjälp. nu

  2. Detta var en upplevelse för gommen att få äran att baka denna äppelpaj helt himmelskt god Nu la jag till lite salt i degen så den blev knaprig och så lade jag till ett kryddmått caennepeppar oj vad härligt alla som ätit den får något drömmande i blicken tack för detta recept på äppelpaj vänliga hälsningar Margareta Åberg

  3. Hej Charlotte,

    Tack för att du provade receptet på amerikansk äppelpaj och lämnande en recension. Tack vare recensionerna så kan vi justera och förtydliga recepten eller i vissa ta bort vissa recept ifall det skulle vissa sig vara helt.

    Ägget ska användas för att pensla pajlocket! Därutöver ska man även strö på strösocker på efter äggpenslingen för att få en viss liten knäckig sötma i smuldegen. Hur mycket socker man ska strö på är lite upp till var och en. Dessa delar finns med i “Gör så här”. Naturligtvis kan man även lägga i en liten nypa salt ifall man vill det.

    Vi har nu förtydligat vissa delar av “Gör så här” så att det framgår tydligare.

    Vi är glada att du tycke att innehållet var gott! Fortsätt gärna att lämna recensioner så att vi kan förbättra sidan – vi uppskattar det!

    Mvh
    Äppelpaj

  4. ägg? vart då? ser inte i “gör så här”.

    En sur kaka. Saknar socker i smuldegen. Är ingen erfaren bagerska så jag gjorde som det stod, vilket resulterade i att pajen blev sur och själva pajskalet var smaklöst. Hade velat ha en nypa salt och massa socker i degen. Det hade varit mums. Men vågade inte riktigt experimentera. Själva innehållet var mums, hade i ingefära och glöggkryddor, haha, det funkade. Blev gott. Men pajen får ändå bara 2 av 5 stjärnor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *