Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka!
Ingredienser
Pajdeg
1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller
4 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd bakpulver
100 g smör, kallt
1 ägg
2 msk vatten
Pajfyllning
1 kg syrliga äpplen
2 dl socker
1 citron, saften av
1 msk calvados eller cointreau (kan uteslutas)
1 liten burk aprikoser
Gör så här
- Tina pajdegen. (Om du inte använder färdig pajdeg:
- Arbeta samman ingredienser till pajdegen och ställ den kallt i 1 timme.)
- Kavla ut degen till en rundel och flytta över den i en smord pajform(cirka 30 cm i diameter).
- Pressa degen mot formens kanter, nagga botten och klä degen med smord folie.
- Den smöriga sidan ska vara ned mot pajdegen.
- Sätt in pajen i ugn, 225 grader, cirka 15 minuter.
- Ta bort folien efter 6 minuter.
- Skala och skär äpplena i klyftor.
- Blanda hälften av klyftorna med citronsaft och socker.
- Lägg resten av klyftorna i en kastrull tillsammans med lite vatten och rivet citronskal.
- Koka upp och koka under omrörning äpplena till mos.
- Smaka av med calvados eller likör. Låt svalna något.
- Mixa aprikoserna till ett slätt mos.
- Bred äppelmoset över pajen och täck med äppelklyftor.
- Gräddapajen ytterligare cirka 20 minuter i ugn, 225 grader.
- Bred aprikosmoset över den varma pajen och låt den kallna.
Serveringstips
Servera äppelpajen med lösvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Originally posted 2015-11-03 16:07:21. Republished by Blog Post Promoter