Kryddig äppelpaj recept
För ett tag sen blev Malin Hellberg tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Hon valde att göra kryddig äppelpaj med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Hon insåg mitt uppe i allt att hon inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog hon hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev ett riktigt fint crunch! (Och smuldegen är god att äta som den är…) Pajen lever dessutom upp till sitt namn – den är verkligen kryddig!
Hon gav pajen tummen upp, och extra plus för att den var så enkel att göra!
Ingredienser till kryddig äppelpaj receptet
Antal portioner: 4-6
Ingredienser, pajfyllning
4 äpplen
½ dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
Ingredienser, smuldeg
150 g kallt smör
1 dl hasselnötter el. solroskärnor
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Hyvla smöret och grovhacka nötterna till smuldegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg. Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor. Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Servering
Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.
Tips!
Du kan byta ut äpplena mot rabarber så får du en god rabarberpaj!
Originally posted 2015-08-05 03:20:58. Republished by Blog Post Promoter